Europees project ‘Profarm’

 

Vorig jaar werd De Korenschoof uitgenodigd voor een presentatie over Social Farming (het Engelse woord voor Zorgboerderijen). Daar werden wij bijgepraat over Profarm: een project van de Europese Unie (EU). Doel van dit project is om Europese regels te maken voor Zorgboerderijen. In Profarm zullen verschillende landen samenwerken waaronder Nederland, Duitsland en Italië. Vergeleken met andere Europese landen heeft Nederland veel ervaring met Zorgboerderijen. Die kennis delen wij binnen Profarm.

Zorgboerderijen in Nederland
In Nederland vangen Zorgboerderijen vaak jongeren op die vastlopen in het regulier of speciaal onderwijs. De Zorgboerderij biedt hen een goede omgeving om een opleiding in de agrarische richting te volgen zoals veehouderij, dierverzorging of groenonderhoud.
Zo komen op de Zorgboerderij zorg en onderwijs samen. Juist omdat wij vinden dat onderwijs toegankelijk moet zijn voor iedereen doen wij mee aan Profarm. Bovendien biedt het project de mogelijkheid om de zorg en dag invulling voor onze jongeren verder te verbeteren.

Start van Profarm
Onze eerste bijeenkomst was op een antroposofische Zorgboerderij in Duitsland. Daar spraken wij over onze doelen, overeenkomsten en verschillen. Toen bleek dat de samenwerking tussen overheid, zorgaanbieders, specialisten, ouders en cliënt overal anders georganiseerd is. Wie heeft de regie en wie bewaakt de kwaliteit van zorg en de financiën? Om deze vragen te beantwoorden hebben wij in Rome een cursus casemanagement gevolgd.

       

Het vervolg

De volgende Profarm bijeenkomst is in Nederland en daar zij wij weer bij. Mogelijk gaat De Korenschoof ook meedoen aan een eerste pilot met één student. Het voelt goed om onze kennis en ervaring te mogen delen met Europese partners en wij vinden het belangrijk dat Nederland vertegenwoordigd is.De Korenschoof doet vrijwillig mee aan Profarm. Onze deelname is kostenloos.

Meer informatie over Profarm vind je hier

Terug naar het overzicht