Paardentherapie

Een paard weerspiegelt feilloos hoe jij je van binnen voelt. Daarbij maken paarden geen onderscheid tussen mens of dier. Een paard reageert op jouw gedrag en gevoel. Het scant je gemoedstoestand, je spierspanning en de omgeving. Dat kan een paard omdat hij zowel een prooidier als een kuddedier is. Het paard wil weten of jij hem veiligheid biedt of dat hij jou bescherming moet bieden.

Gevoel onderdrukken
Een paard oordeelt niet, je kunt helemaal jezelf zijn. Een paard begrijpt niets van wat er in jouw hoofd omgaat, hij kan alleen de energie voelen van je gevoelens en gedachten. Ook als je je daar niet van bewust bent. Als mens kun je je gevoel onderdrukken en wegstoppen. Maar je gevoel onderdrukken betekent niet dat je gevoel weg is. Dat merkt een paard onmiddellijk. Zodra je met het paard in contact komt reageert hij vanuit zijn natuur op de spanning en uitstraling die jij als nieuw ‘kuddelid’ met je meedraagt. Een paard zal direct dichterbij komen of juist op een afstandje de situatie in zich opnemen. Als het paard merkt dat jij bijvoorbeeld buikpijn hebt probeert het je te helpen. Dat doet een paard om als kudde samen zo veilig mogelijk te zijn en te kunnen vluchten bij dreigend gevaar.

Hoofd en hart
Het paard laat met zijn reactie op jou zien hoe jij je voelt. Onze paardencoach vertaalt het gedrag van het paard en geeft jou inzicht waaraan jij kunt werken. De coach zorgt er samen met het paard voor dat jouw denken en voelen zich weer met elkaar verbinden. Zodra het paard merkt dat er geen verschil meer bestaat tussen jouw hoofd en hart, zal het ontspannen bij je komen staan. Het paard bevestigt daarmee dat jij weer één geheel bent.